Kapcsolat

Iroda: 3100 Salgótarján, Füleki út 12.

Iroda: 06 32 431-544

Információ: 30/955-2137

Halottszállítás: 30/955-2138

E-mail: info@rexhumanum.hu

Nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:30 - 16:00

Szombat: Zárva

Vasárnap: Zárva

  

Vidéki kirendeltségek:

3123 Cered, Kossuth út 6.

Tel: 20/557-5172

3125 Szilaspogony, Rákóczi út 25.

Tel: 32/408-034

3124 Zabar, Ady Endre út 19.

Tel: 32/407-097
Megosztás

Az elhunyt felkészítése az utolsó útra

Az elhunyt temetésre történő felkészítése kiemelkedően fontos feladat.

Gondoljuk csak el, ahhoz hogy a ravatalon az elhunyt megtekinthető állapotban legyen, sok teendőnek kell előtte megtörténnie.

Az alábbiak lehetnek ezek a feladatok.

 

Balzsamozás

Balzsamozás alatt az elhunyt holttestének tartósítását, konzerválását értjük. Ez egy igen bonyolult folyamat csakis és kizárólag olyan szakember tudja megfelelő színvonalon elvégezni ezt az eljárást, aki megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkezik. Az eljárás következtében jelentősen lelassul (szinte megáll) a holttest lebomlása, így elérhető, hogy az elhunyt megtekinthető állapotban marad még a halálozás után akár több héttel később is.

Illetve kiemelt jelentősége van még ennek az eljárásnak olyan esetben is, ha az elhunyt testének hűtésére huzamosabb ideig nincs lehetőség (Pl: roma temetési szertartás előtti virrasztás, nemzetközi légi halottszállítás)

Cégünk kapcsolatban áll azokkal a szakemberekkel, akik el tudják végezni a balzsamozási feladatot megfelelően magas színvonalon.

 

Halotti maszk, kézlenyomat

A halotti maszk elkészítésének a hagyománya egészen az Ókorig nyúlik vissza. Lehetőség van arra, hogy az elhunyt arcának lenyomatát közvetlenül a halálozást követően, még a temetést megelőzően levegyék. Az így nyert negatív formát kívánság szerinti anyaggal feltöltve megkapjuk az elhunyt arckontúrját. Ezt nevezzük halotti maszknak.

Ugyanilyen eljárással az elhunyt kézlenyomata is elkészíthető.

Munkatársaink kívánságának megfelelően segítenek az eljárás elvégzésében jártas szakemberrel történő kapcsolatfelvételben.

 

Halottkozmetika - Öltöztetés

Az elhunyt megtekintése előtt szükség van arra, hogy egy szakember elvégezzen bizonyos kozmetikai eljárásokat magán a holttesten. Ekkor végzi el azokat a feladatokat, amik nélkülözhetetlenek egy színvonalas halottkezeléshez. Hajmosás, fésülés, protézis behelyezés, száj-, szem bezárás, esetleges bőrsérülések rekonstrukciója, bőrtisztítás az arcon illetve a kézfejen, manikűr, alapozás, sminkelés, férfiaknál borotválás.

A lényeg az, hogy a szakszerűen elvégzett munka eredményeként az elhunytnak úgy kell kinéznie a ravatalon, mintha csak aludna, hogy a temetésen valóban a szeretett halottjukat tekinthessék meg a hozzátartozók.

 

Boncolásmellőzés

Abban az esetben, ha a halottvizsgálatot végző orvos nem tudja egyértelműen megállapítani a halál okát, akkor kezdeményezi az elhunyt kórboncolását, amit egészségügyi intézetben végeznek el. Viszont az elhunyt hozzátartozói vallási illetve kegyeleti okokra történő hivatkozással kérhetik az elhunyt kórboncolásának mellőzését. Ilyen esetben szükség van a hozzátartozók által kitöltött boncolásmellőzési kérelemre, amit az intézmény főigazgatójának címezve a Patológiai osztályon szükséges leadni.

A boncolás mellőzését az elhunyt még életében, írásban tett nyilatkozattal szintén kérheti.

A boncolás mellőzését a Patológiai Osztály vezetője véleményének figyelembevételével, az intézet főigazgatója vagy orvos igazgatója engedélyezheti a jogszabályban foglalt feltételek együttes fennállása esetén.

A boncolás mellőzését jogszabály tiltja ha:

  • A haláleset kórházban a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon történt perinatális elhalálozás esetén történt.
  • A haláleset kapcsán nyomozó hatóság igazságügyi kórboncolást rendelt el.
  • A kórház Patológiai Osztály vezetője nem járul hozzá a boncolás mellőzéséhez.